Kitty Pia's side… – Her tenker jeg mine tanker og sier ting høyt. Det er spennende det!..

november 21st, 2006

Yttringsfrihet; Det er ikke så greit bestandig..

av    Lagret under: Ukategorisert     Stikkord:, ,      

I Egypt blir samfunnsorienterte mennesker som benytter seg av blogg som medium for å uttrykke meninger om dette og hint, nå arrestert i Egypt. Ingen annen grunn er oppgitt for disse arrestestasjone enn at man generelt straffer folk for religionshat og oppvigleri.

Hvis man kritiserer Islam, (Kristendommen eller en annen religion for den del), for å være gammeldags, bakstreversk, kvinnefiendtlig, umoderne, ikke i samsvar med menneskerettene,- stryk det som ikke passer – er man da en religionshater? Er det ikke mulig for folk med en religiøs overbevisning og politisk makt, og tenke mer nyansert enn svart/hvitt? Man kan vel være troende og likevel ha et kritisk syn på den religionen og kulturen man hører til? Dette svart/hvite synet blir nesten som å argumentere med at folk som er mot dødstraff, er for at om mordere og voldsmenn skal gå fri. "Er du ikke med oss, er du  med nødvendighet mot oss"; slikt faller naturligvis på sin egen urimelighet. Men dette er nettopp hva Egyptiske myndigheter gjør. Hersketeknikk kalles det om man benytter denne typen metoder mot en motstander i en debatt. Man tillegger sine motstandere meninger og motiver de ikke har, for å frarøve dem troverdighet. Få de til å virke uopplyste og dumme eller direkte farlige. Redsel er et maktmiddel enkelte vet å benytte seg av.

Og går ikke det, fordi publikum er våkne og ikke lar seg lure, tyr man til mer direkte maktmidler. Som f eks arrestasjon og fengsling av ens kritikere. Og her er ikke Egypt alene. Også andre land fengsler kritikere og da er vel i så måte Kina, Tyrkia, Saudia Arabia, Pakistan og  Russland med flere, en del av det gode selskap….

Det er ganske betegnende at da kvinner i hopetall ble antastet på det groveste i Kario for en tid tilbake, hadde ikke politiet resurser til å gripe inn. Det var visstnok forbundet med fare for tjenestemennene å gripe inn. Dessuten var det jo Id, -litt svinn måtte man regne med, mente politimennene. Dette er fritt sitert  etter en blogg  av en egyptisk mann som studerer i USA. Han var forøvrig rasende over at noe slikt i det hele tatt kunne forekomme i landet han kommer fra, og setter pris på. Noe man jo kan forstå.

Men nå – når man etter nedyssing fra myndighetenes side ikke bare omkring denne hendelsen, men også om tortur, politisk overvåkning og manglende rettigheter for store deler av befolkningen - tar til orde for et mer demokratisk Egypt; at man skal ta større hensyn til kvinner, at Islam er en religion, en tro, og at den derfor ikke egner seg som fundament for statsbygging, da er det tut og kjør fra myndighetenes side. Da er det resurser både innen politi og påtalemakt. ….Pussig, det der.

Ingen er vel så naive at de tror at alle i et  mer eller mindre totalitært land har  sammenfallende meninger med staten. Det er det bare staten som tror. Nå er denne oppfatningen rokket ved, man har fått inn et nålestikk, og dermed får man slike utslag som man nå ser i Egypt. Man vil gjerne presentere Egypt som moderen, oppegående og demokratisk, men man skal ha seg frabedt at noen faktisk oppførerer seg deretter. Det blir ting så "ugreie" av, liksom. Valg, rettigheter, rettferdig rettergang; Huff, det tar da sånn tid og greier…

Hykleri er en statsform kan det se ut som.

 …I alle fall i Egypt.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

november 10th, 2006

Hva er det pakistanske menn mener de går glipp av nå mon tro?

av    Lagret under: kvinner, lov     Stikkord:, ,      

Det er mange ting som er viktige her i verden, men det er en viss forskjell på prioriteringen hos folk…

 Pakistan har nå gått inn for å innføre forbud mot voldtekt, dvs at mannen skal straffeforfølges, og ikke slik som tidligere, at kvinnen – offeret- ble straffet for ektskapsbrudd.( I dette ligger det at man faktisk gjør kvinnen urett ved å voldta henne. En ny, forfriskende tanke for en del miljøer i Pakistan, skulle man tro.)

De religiøse i Pakstian mener at en slik lov minner om USA og de umoralske tilstander som hersker der, uten å konktretisere dette nærmere; det kommer kanskje av at de er religiøse og ikke skal vite noe om denslags… Ikke offisielt i alle fall, men noe må de da tro at de vet, siden frykten for at …"Pakistan skal bli et fri sex – samfunn.." (VG nett 161106), så til de grader har tatt dem.

Hvordan kan fravær av rett til å voldta føre til "fri sex og (annen) umoral?" Det må da være en fordel at man ikke kan tvinge noen til noe som helst, og at man også får opplyst om at voldtekt ikke er sex, men et maktoverep? For å si det veldig enkelt så har voldtekt like lite med sex å gjøre, som en kloakkgrøft har noe til felles med Grand Canyon.

Mener pakistanske menn at voldtekt er en form for kvinnedisiplinering og "maskulin moro" i ett? Er dette ugifte, pakistanske menns måte å "få seg litt" på?

Det hele er i alle fall, i beste fall, en grov misforståelse og det er på høy tid at Pakistan begynner å leve i den moderen verden.  Hvor kvinnne er mennesker. Og derfor har menneskeretter. En av disse er retten til å leve trygt og ikke utsettes for overgep, vold og forfølgelse og annen fandenskap. Fritt referert.

Da får det heller være at noen ikke lenger kan gjøre hva de vil.

…Selv om det i dette tilfellet er pakistanske menn.

 

 

 

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00